Medewerker aan het woord 'Bij Accrete gaan we voor ontwikkeling via een persoonlijke route'

Gerieke van Til is sinds januari 2022 werkzaam bij Accrete. Als directeur Onderwijs & Ontwikkeling heeft de Hasseltse een veelzijdige functie. Ze is onder meer sparringpartner van directeuren, intern begeleiders en lid van het MT. Kortom, ze zet zich in voor de algehele ontwikkeling van en binnen Accrete. Maar draagt er tegelijkertijd aan bij dat het basisaanbod stevig staat én blijft staan.

WerkenBijAccrete.nl

Op het moment van spreken, werkt Gerieke bijna 2 jaar bij Accrete. Ze heeft de overstap vanuit haar rol als zelfstandig onderwijskundig adviseur dus nog helder voor de geest. “Ik zag de vacature van Accrete en was meteen enthousiast”, legt ze uit. “Alles wat ik voorheen voor verschillende organisaties deed, was nu samengevoegd in 1 functie. Ik heb 9 jaar advies gegeven in allerlei kortdurende trajecten bij meerdere organisaties. Bij Accrete kon ik de veelzijdigheid in mijn werk behouden, maar me tegelijkertijd ook richten op de langere termijn.”

Er moet een goede balans zijn tussen het ontdekken in de persoonlijke route en het doelgericht en systematisch toewerken naar een bepaald eindniveau. Daar zet ik me vol energie voor in!

Expeditie Accrete!

Wat Gerieke daarnaast meteen aansprak, was de Expeditie Accrete. “Ik vind de groei en bloei die kinderen doormaken op hun persoonlijke route heel bijzonder”, vertelt ze. “En bijvoorbeeld ook de aandacht voor de eerste 1.000 dagen van een kind. Accrete kijkt anders naar ontwikkeling en onderwijs dan andere organisaties. We bedenken nieuwe en andere vormen, waarbij niet een systeem of methode leidend is, maar de ontwikkeling van een kind.”

Extra ondersteuning

Verder onderscheidt Accrete zich door de vele extra ondersteuningsmogelijkheden, ziet Gerieke. “Zo hebben we praktijkklassen, een paardencoach en gedragsspecialisten. Zij komen uit het speciaal onderwijs of zijn daar nog steeds actief. Ze gaan aan de slag met specifieke hulpvragen van onze leerkrachten, om zo een bijdrage te leveren aan steeds inclusiever onderwijs.”

Pilot met kindercoach

Bijzonder is ook de pilot die gaat starten met een kindercoach. “We vinden het welbevinden van een kind heel belangrijk als basis om tot ontwikkeling te komen”, vertelt Gerieke. “De kindercoach draagt daaraan bij. Ze helpt kinderen die in de knel zitten met hun emoties of weinig zelfvertrouwen hebben. Ze gaat ook aan de slag met 'groepsgeluk'. Wat speelt er in een groep? En wat heeft deze groep nodig?”

Een ander onderscheidend punt is de extra aandacht voor nieuwsgierigheid. “Ook dit zien wij als belangrijke basis om te leren en ook te blijven leren. Nieuwsgierigheid speelt al veel langer een grote rol bij Accrete. Dat breiden we nu uit. We gaan werken met genormeerde vragenlijsten in de leerjaren 6 tot en met 8. We brengen zo nieuwsgierigheid bij kinderen in kaart en volgen deze actief.”

Ontwikkelingsgerichte opvang

Daarnaast benoemt Gerieke het gebruik van het kindvolgsysteem. “Hierin brengen we de unieke ontwikkellijnen in kaart, van kinderen op de opvang”, legt ze uit. “De pedagogisch medewerker kan de persoonlijke route van een kind volgen en daar het aanbod op aanpassen. Dat stelt ons in staat om heel ontwikkelingsgericht te werken. Het is ook ondersteunend aan het gesprek met ouders; onze professionals kijken anders naar de ontwikkeling van kinderen. Daardoor krijgen ouders nieuwe inzichten.”

Een krachtige basis

Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn mooi en kenmerkend voor Accrete. Tegelijkertijd maakt Gerieke zich óók sterk voor een krachtige basis. “Ik vind het belangrijk dat onze ontdekkingstocht naar nieuwe en andere vormen niet leidt tot een te vrij en onsamenhangend aanbod”, benadrukt Gerieke. “Er moet een goede balans zijn tussen het ontdekken in de persoonlijke route en het doelgericht en systematisch toewerken naar een bepaald eindniveau. Daar zet ik me vol energie voor in!”Medewerkers aan het woord Dit is de impact van onze medewerkers!

Waarom werken bij Accrete zo leuk en vol impact is? Jouw hopelijk toekomstige collega’s vertellen je graag over hun persoonlijke expeditie bij ons. Lees over de ervaringen van onze leerkrachten en de impact die zij iedere dag creëren.