Medewerker aan het woord Je krijgt veel ruimte om mee te denken en nieuwe dingen te leren

WerkenBijAccrete.nl

Marriëtte Doze is al zo’n 15 jaar actief bij Accrete. Ruim 13 jaar was ze teamleider kinderopvang bij Kindcentrum Het Kompas in Vollenhove en 2 jaar vervulde ze deze functie bij Kindcentrum De Lisdodde in Wanneperveen. Sinds kort ondersteunt en coacht ze als pedagogisch coach medewerkers binnen de organisatie. Deze diversiteit aan rollen is typerend voor het werken bij Accrete. “Je krijgt veel ruimte om mee te denken en nieuwe dingen te leren.”

In die 15 jaar bij Accrete heeft Marriëtte de organisatie flink zien ontwikkelen. “Maar ook de kinderopvang an sich maakte grote veranderingen door”, vertelt ze. “Daar heb ik altijd mijn uitdaging in gevonden. Accrete laat je hier als medewerker volop in meedenken. Als je een goed idee hebt en dit goed kunt onderbouwen, wordt er gehoor aan gegeven.”

Het is fantastisch dat je een veilige plek kunt zijn waar ouders hun kinderen naartoe brengen

Verdieping

Je krijgt vervolgens ook zelf de ruimte om je te ontwikkelen, legt Mariëtte uit. Om zowel de organisatie als jezelf verder te kunnen laten groeien. “Zo heb ik de opleiding ‘Pedagogisch Professional Kind & Educatie’ mogen volgen. Dat heeft me heel veel gebracht en nu dan ook een mooie nieuwe rol als pedagogisch coach. Ik heb verdieping kunnen brengen in mijn rol als teamleider. Zo kan ik me nog meer toespitsen op wat gevraagd wordt in de snel ontwikkelende wereld van de kinderopvang.”

Reggio Emilia

Daarin is Accrete echt vooruitstrevend, ziet Mariëtte. “We zijn bijvoorbeeld volop bezig met Reggio Emilia; een pedagogische benadering die in Italië is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Deze draait om de gedachte dat kinderen geboren worden als compleet mens. Wij mogen een omgeving creëren waarin zij kunnen ontdekken en van elkaar leren. Het is aan ons om de kwaliteiten te zien en hen tot bloei te laten komen.

Kinderen krijgen met Reggio Emilia veel ruimte om hun kwaliteiten zelf te ontdekken. “Zo leert een kind automatisch wanneer nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, zonder dat het voor hem of haar aanvoelt als een les. Ik ben er ook van overtuigd dat als je zelf nieuwsgierig bent naar je omgeving, je veel eerder nieuwe dingen leert.”

Een warm bad

Naast vooruitstrevend ervaart Marriëtte Accrete als een warm bad. “Dat krijg ik ook vaak terug van invalkrachten. Een pedagogisch medewerker was nieuw binnen onze organisatie en was op 3 locaties ingevallen. Ze vertelde dat ze zich overal even welkom voelde. Accrete is dan ook een betrokken organisatie. Vanuit het bestuurskantoor naar mij als professional voel ik dat. En zo willen wij dat ook weer zijn naar kinderen en ouders toe. Er wordt altijd met je meegedacht. Daar ben ik trots op.

Veilige plek creëren

Dat geldt ook voor het werken in de kinderopvang zelf. “Het is fantastisch dat je een veilige plek kunt zijn waar ouders hun kinderen naartoe brengen”, legt de pedagogisch coach uit. “Dat ze met je kunnen sparren over dingen waar ze tegenaan lopen. Dat kinderen hun leven starten op een plek waar ze gezien en individueel gekend worden. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn zo belangrijk. Veel factoren spelen mee bij hun ontwikkeling. Het is prachtig om daar een positief stukje aan te mogen bijdragen.”

Medewerkers aan het woord Dit is de impact van onze medewerkers!

Waarom werken bij Accrete zo leuk en vol impact is? Jouw hopelijk toekomstige collega’s vertellen je graag over hun persoonlijke expeditie bij ons. Lees over de ervaringen van onze pedagogisch medewerkers en de impact die zij iedere dag creëren.